fbpx

Oudejaarsavond loopt op zijn einde, het is 23.00 uur. We gaan beginnen aan ons oudejaarsritueel. Met een kaarsje in onze ene hand en het beschreven papiertje in de andere hand staan we buiten om het warm brandend vuur heen. Samen vormen we een grote cirkel van mensen met kaarsjes terwijl het ritmische geluid van de sjamanendrums mooi en indringend klinkt. We zijn er even stil van. Er wordt een lied ingezet dat we daarna ook nog een keer allemaal samen zingen.

Samen met andere mensen

Eerder die avond moesten we op het lege papiertje schrijven wat we willen achterlaten in dit oude jaar. Ik wist het eigenlijk al heel snel. En daarom sta ik hier nu, samen met heel veel fijne mensen om mij heen. Mensen die ook allemaal willen genieten van het leven. Mensen die met me mee voelen en me het juiste zetje geven.

Briefje in het vuur

Dan is het tijd om los te laten wat je niet meer mee wilt nemen naar het nieuwe jaar. Op mijn briefje staat in een korte zin beschreven wat mij niet meer dient. Eén voor één lopen we op ons eigen moment naar het vuur en gooien we het beschreven papiertje in het vuur. Een speciaal moment van dit oudejaarsritueel. Ik sta even stil, kijk naar het vuur waarin het briefje verbrandt, zet mijn waxine kaarsje op de grond naast het vuur en stap weer naar achteren naar mijn plaats in de kring. Het is bijzonder om dit zo bewust op dit moment en in deze sfeer te doen.

Het juiste pad

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en ik kan zeggen dat het best goed gaat.
Het lukt me om iets anders in het leven te staan. Een moeilijke periode van mijn leven sluit ik af, laat ik los en achter mij. Best wel moeilijk; mede omdat het me overkomt dat mensen me toch soms weer in die vervelende slachtofferrol krijgen.
Ik wil bewuster in het nu leven, weer meer gaan genieten van het leven..
Inmiddels weet ik dat ik meer vanuit mijn gevoel kan gaan leven, mijn intuïtie, mijn innerlijke kompas, helpt mij daarbij. Toch blijft het denken mij met regelmaat beïnvloeden. Ik voel wel dat ik op de goede weg zit, het juiste pad heb genomen. En dat pad wil ik verder gaan bewandelen.
Samen met de mensen die ik inmiddels tegengekomen ben kan ik verder en maak ik stappen. Voor mezelf, de kinderen en mijn omgeving.
Ik ben benieuwd wat er aan het eind van 2017 op mijn papiertje komt te staan, wat ik dan wil achterlaten… 🙂

Louise.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights