fbpx

Er zijn verschillende manieren om op vakantie te gaan. Vakantie in eigen land, in het buitenland, met de auto, het vliegtuig, de trein, op de fiets, enz. Er zijn ook verschillende soorten vakanties, culturele vakanties, doe-vakanties en lekker-niets-doen vakanties. En VakantieAnders.., dat bestaat ook. Wat is er zo anders aan VakantieAnders? Tja.., dat moet je ervaren hebben. VakantieAnders heb ik de zomerweken 2x mogen ervaren. Als deelnemer en als medewerker van het kinderteam.. Totaal bijna 3 weken vakantie…, maar dan net even anders….

Gesprekken bij het kampvuur

De ontvangst is al anders…: lekker informeel en geen potsierlijke balie, maar gewoon aan een tafel, een persoonlijk kennismakings- praatje, kopje koffie/thee. Waar je je tent, of caravan neerzet, mag je zelf bepalen, zolang je je vakantieverblijf maar op het aangewezen kampeerterrein neerzet en uiteraard rekening met je buren houdt. Lekker ongedwongen. ‘s Avonds verzamelen in één van de workshop tenten voor de nodige info en wat opdrachtjes om elkaar een beetje te leren kennen. Onwennigheid verandert langzaamaan naar een beetje verbinding. Verbinding is bij VakantieAnders dan ook echt een kernbegrip. Dit gevoel kreeg ik vorig jaar tijdens mijn eerste avond. Ik arriveerde op dinsdagavond vlak voordat het donker werd. Mijn tentje moest nog opgezet worden. Gelukkig stonden er een paar (voor mij totaal onbekende) mannen klaar om dit in no-time te regelen. Daarna dook ik maar meteen de vuur tipi in, stelde mij aan iedereen even voor. Iedereen reageerde verrast op mijn komst, had belangstelling voor mij en na diverse gesprekjes bij het kampvuur voelde ik mij één met de groep. Een prettig gevoel, vooral als je je tijdens de rit richting de Ardennen afvraagt of je door je late aankomst geen vreemde eend in de bijt zal zijn.

De verbinding groeit
Tijdens de maaltijden, afwas, workshops en cursussen en op de momenten dat er geen programma is, groeit de verbinding. Tijdens de maaltijden zit je niet altijd naast dezelfde persoon, wat maakt dat er bij iedere maaltijd andere gespreksstof is. Of je nu wel of geen raakvlakken met elkaars verhalen hebt, is niet belangrijk. Belangstelling en wederzijds begrip, daar draait het om. Wil je niet praten, dan is dat ook goed. Afwassen gebeurt in kleine groepjes en binnen een groepje worden de taken verdeeld. Grapjes maken, kletsen en soms wat vrolijk gezang, zorgen ervoor dat de afwas een plezierig gebeuren wordt. Heb je bij aanvang van een workshop of cursus nog een wat onwennig gevoel, dan is dat na de eerste keer grotendeels verdwenen en binnen een dag krijg je het gevoel iedereen al heel lang te kennen.

De tips die ik toen kreeg…
’s Avonds verzamelen veel deelnemers zich bij het kampvuur in de vuur-tipi. Er worden dan verhalen, gebeurtenissen of ervaringen uit de workshops gedeeld.. Na één van de avondworkshops, zat ik in de vuur-tipi met iemand na te kletsen over de workshop. Al pratende vertelde ik o.a. hoe mijn leventje er op dat moment uitzag: traumatische jeugd, sinds kort werkloos en weinig kans op een baan. Het gesprek kwam op opleiding en omscholing…. De tips die ik toen van hem kreeg, hebben mij aan het denken gezet. Gevolg: een paar weken later ben ik aan een geweldig leuke opleiding begonnen! Een opleiding waar ik nooit aan gedacht zou hebben, maar waar ik nu zoveel plezier aan beleef.

Muziek verbindt ook. Aangezien er altijd wel iemand met een muziekinstrument is wordt er in de vuur-tipi regelmatig gemusiceerd en gezongen.

Workshops volgen of niet, na een weekje Anders, lijkt het of je er een familie bij hebt. Een familie die JOU waardeert en accepteert om wie je bent. Na een weekje kamperen in Zuid Frankrijk heb ik dat gevoel niet. Na een weekje VakantieAnders is dit gevoel heel NORMAAL!

Het spreekwoord luidt: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg… Ik zou het willen veranderen in:
Doe maar Anders, dan voel je je te gek!

Ellen

Verified by MonsterInsights