fbpx

Het kleine witte bloemetje trok haar aandacht en ze maakte er een foto van. Ik keek ook even goed naar het plantje want het zou vast wel bijzonder zijn. En wat verderop stond er nog zo een plantje met witte bloemetjes, grappig. En nog meer…tijdens onze vroege ochtendwandeling zagen we er veel meer staan in het van de dauw natte gras. Het is een lievevrouwenbedstro, vertelde Dorine later.

De legende vertelt..

Waarschijnlijk heeft geen ander klein plantje zo een lange naam, maar dat komt dan ook ergens vandaan. De legende vertelt dat De Heilige Anna een groot probleem had: haar dochter kon de slaap maar niet vatten. Hoe ze ook haar best deed, niets mocht baten, de kleine Maria bleef wakker. Diep hierover nadenkend liep Anna door de velden en zag plots een bedstro-plantje staan. Ze plukte de bloempjes en stak ze in een zak. Na een tijdje waren deze verwelkt en begonnen heerlijk te geuren. Moeder Anna legde de zak als een matrasje onder haar baby en vanaf dan sliep deze als een roos. Als dank mocht het plantje vanaf dat ogenblik lievevrouwebedstro heten. Een bedstro slaat op het oude gebruik dat een plantje als strooikruid in slaapkamers diende en bij een zieke boven het bed werd gehangen.

Magische krachten

Er werden het plantje ook vele magische krachten toegekend. In de Middeleeuwen werd lievevrouwenbedstro in bosjes naast de ramen gehangen om het huis te vrijwaren van de pest of andere kwade invloeden. Ook werd om die reden vaak een bosje boven de babywieg, het kraambed of ziekenbed gehangen. Bonifatius verbood dit gebruik in 743 als heidens gebruik.

 Heerlijk aroma

Het is een plantje dat normaal in mei al bloeit, maar in de Ardennen wat later vanwege de hoogte waarschijnlijk. Het is ook de tijd om het plantje te plukken en te drogen om het te kunnen gebruiken. Je kunt het in een slaapzakje doen om beter te kunnen slapen, het heeft een heerlijk aroma.  Lievevrouwenbedstro schijnt ontstekingsremmend te werken en een nervositeit verminderende werking te hebben. Maar heeft ook effect op de bloedvaten en in de medische wereld wordt het kruid nu nog wel als ingrediënt voor bloedverdunners gebruikt.
Anders dan bij de meeste kruiden, waarbij de geur vrij snel verdwijnt na het drogen, wordt de hooiachtige zoete bijna kaneelachtige geur van lievevrouwebedstro alleen maar sterker en kan jaren aanwezig blijven. Dit komt door de aanwezige coumarine, ( natuurlijke bloedverdunner) dat soms ook gebruikt wordt om parfums te fixeren.

Lievevrouwebedstro wordt gebruikt vanwege haar geur in geursachets, in potpourri’s en vooral ook in zakjes voor de linnenkast omdat het motten verdrijft.

 Medicinaal kruid

Lievevrouwebestro werd vroeger ook gebruikt als medicinaal kruid.  De verse bladen werden gebruikt bij wondverzorging. Een aftreksel zou de spijsvertering bevorderen. Thee van de bladen werkte versterkend voor de lever, urinebevorderend, en werd ingezet bij rusteloosheid en angst. Tegenwoordig wordt het niet meer medicinaal gebruikt omdat het gehalte aan coumarine niet zonder risico is.

En dat plantje hebben wij royaal gezien tijdens onze wandeling! Hoe leuk is het om dit allemaal te weten.

Carla.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights