fbpx

Voorbij de manege slaan we linksaf het bos in. Ik ben samen met Dorine op ontdekkingstocht ter voorbereiding van de AndersWandeling. We gaan wandelen in landgoed Den Treek in het groene hart van de provincie Utrecht. Met 2200 hectare een van de grootste landgoederen in Nederland. Ik heb al heel vaak in dit bos gewandeld maar nog niet eerder via deze ingang, dit deel van het bos ken ik nauwelijks.

Winter eik, zomer eik

Dorien ziet onderweg van alles waar ik heel gemakkelijk aan voorbij loop. Ze raapt een rood eikenblad op van de grond en verbaast zich over het steeltje aan het blad. “Dat is typisch van de winter eik” zegt ze,”maar die staan alleen in het oosten van het land.”  Ze gaat opzoeken welke eik het wel is zodat ze het op de AndersWandeling kan vertellen. Voor mij is het nieuw dat er zomer en winter eiken bestaan, en nog een eik soort dus waar dit blad vanaf is gevallen.
Het is herfst. We scoren al gauw een rood met witte stippen paddenstoel. Dorine vertelt dat er wel 5000 verschillende paddenstoelen bestaan. Die zijn in te delen in drie groepen. Een daarvan is de groep symbiotische paddenstoelen die een samenwerkingsrelatie met bepaalde bomen hebben. Ze hebben elkaar nodig omdat ze voedingsstoffen met elkaar uitwisselen. Zo vind je vliegenzwammen heel vaak bij dennenbomen.

De natuur lost het zelf op

In de Anders wandelingen zijn we met gelijkgestemden, mensen die het fijn vinden om met andere in de natuur te zijn, elkaar te ontmoeten in gesprekken en nieuwe mensen leren kennen. Het zijn wandelingen die maximaal een afstand van 10 km beslaan en waar onderweg veel te zien is. Naast de informatie die Dorine geeft is er veel tijd en ruimte om met elkaar pratend te wandelen. Bij de naaldbomen leert Dorine  mij hoe ik een spar van een den kan onderscheiden en wat een naalden rozet is.Met een heel handig ezelsbruggetje erbij.  Zo leuk!
Wat verderop liggen dode bomen begroeit met mos en vol met gaten. Er blijken veel insecten in te wonen die de bomen helemaal opeten of verpulveren. Zo lost de natuur het allemaal zelf op. Ik ben onder de indruk van het verhaal nu we zo staan te kijken naar deze boomstammen.

Paradijs

Als we even later stilstaan bij een groot veld vol met takken en omgezaagde bomen schiet er plots een ree voor ons weg. In volle vaart gracieus met grote sprongen, zoef, zoef weg, mooi om te zien.We komen bij een bomenveld dat we heel geschikt vinden voor de oefening ‘natuur anders beleven’en we besluiten dat daar te gaan doen op de wandeldag. Daar kan ik verder nog niks over verklappen. We leggen deze plek vast op de route.
Het volgende pad leidt ons naar de Vogelplas. Deze is een jaar geleden aangelegd als onderdeel van een natuurplan. Het is een paradijs voor libelles en het is een leefgebied voor allerlei watervogels en amfibieën. Met een wandelpad eromheen en hier en daar een bank om te zitten en kijken is het een mooie unieke plek in het bos geworden.

Ga je mee?

Al met al vinden we het een mooie wandelroute met bos, heide en goed begaanbare wandelpaden.
Aan ons begin en eindpunt is er gelegenheid voor thee en koffie.
We nodigen je uit om mee te gaan op deze ontdekkingstocht, Anders Wandelen op zaterdag 11 november 2017
Dan leren we jou ook hoe je een spar van een den kunt onderscheiden! 

 

 

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights