fbpx

In de workshop vertelt Ramona over haar plan om met de kinderen van haar klas een eigen lied te schrijven. Ze wilt het zelf eerst doen en ervaren hoe dat gaat.
Het gonst door de week heen
Een paar maanden eerder, in de zomer bij VakantieAnders gaf Mayke Smit de workshop ‘Schrijf je eigen lijflied’. De groep volwassen deelnemers ging de hele week aan de slag met hun eigen liedjes, hun onderwerp, een passende tekst bij de melodie maken en het verhaal wat ze willen vertellen. Het gonste door de week heen, er kwamen veel verhalen en emoties los. Voor elke lijfliedschrijver een heel proces. Op de bonte avond aan het einde van de week werden een paar prachtige liedjes ten gehore gebracht. Ramona werd geraakt en het heeft ook haar interesse gewekt.

Stoeien en worstelen

In de workshop begeleidt Mayke de groep in een meditatie. We komen allemaal in ons eigen verhaal met het lied dat we eerder al hebben uitgekozen. Zoeken naar woorden en goed luisteren naar het ritme en tempo van het lied. Er zijn Engelstalige liedjes en Nederlandstalige. Henk is er weer bij voor de muzikale ondersteuning op gitaar. Het proces is intensief, we stoeien, worstelen en zoeken net zolang tot het allemaal klopt. Nieuwe fraaie inzichten worden helder en de resultaten laten we aan elkaar horen door de liedjes voor elkaar te zingen. Het is prachtig en we genieten van wat er gebeurt. Ramona heeft haar lied nog niet af, maar ze is vastberaden om ermee verder te gaan.

Inkijk in het leven

Ik spreek Ramona een paar maanden later weer over haar plan. Ze heeft het gedaan! Met 9 kinderen rond 10 jaar, die zelf graag een lied wilden schrijven. Ook al wisten sommige kinderen niet precies wat ze ervan moesten verwachten, ze begonnen er opgewekt aan. Via een meditatie heeft ze de kinderen op een spoor van mogelijke onderwerpen gezet. Dat werkte goed, elk kind ging op geheel eigen wijze aan de slag. De een wist meteen waarover het lied moest gaan en de ander twijfelde tussen twee thema’s. Sommige kinderen gingen samen aan de slag en andere alleen. Ze zag hoe elk kind aan het werk was en ze zag overeenkomsten met hun functioneren op andere momenten op school. Ze kreeg van sommige kinderen een bijzondere inkijk in hun leven. Het was met elk kind een prachtig proces vertelt Ramona, ze is er nog vol van! Het is een creatieve manier om iets unieks te doen met de kinderen op school. Misschien gaat ze er wel een jaarlijks evenement van maken.

Het is een prachtig verhaal. Zeker ook omdat dit voortkomt uit een workshop van een zomerweek bij Vakantie Anders.
Carla

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights