fbpx

 

Muzikaal

Van huis uit ben ik niet echt muzikaal. Ik heb een paar jaar orgelles gehad en mijn broer leerde mij een beetje gitaar spelen en verder zing ik zo vals als een kraai.. Mijn muzikale hoogtepunt was een mini optreden met gitaar(samen met nog 3 leerlingen) tijdens een klassenavond. Ik zal de laatste zijn die dit als een waar succes zal bestempelen, maar leuk om te doen, was het wel.
Rode tent
Een paar jaar geleden nam ik deel aan een Rode tent bijeenkomst.Er zijn meerdere Rode tent bijeenkomsten, maar deze was speciaal voor vrouwen met een seksueel misbruik verleden. Voordat de eerste praatronde begon, mochten de deelnemers een ansichtkaart uit een stapel ansichtkaarten uitzoeken. Een kaart die jou om wat voor reden aansprak. Mijn oog viel op een kaart waar een vrouw, met een een strijdlustige blik in haar ogen, met stokken op een trommel sloeg. Het riep bij mij het gevoel “zo… , even lekker iets van je afslaan” op. Tijdens menig therapiesessie is tegen mij vaak gezegd dat ik eens flink op een kussen of zo zou moeten slaan. Dat zou goed voor mijn verwerking en heling zijn. Ik heb het wel geprobeerd, maar ik kon niet vanuit het niets de boosheid of agressie oproepen om eens flink te slaan. Bij het zien van de ansichtkaart voelde ik dat ik middels hard trommelen misschien wel het één en ander van mij af zou kunnen slaan.

Expressie

De zomer na de Rode tent bijeenkomst ging ik een weekje naar Vakantie Anders. Bijna iedere middag was er een workshop Djembe, trommelen op een afrikaanse trommel. Met de ansichtkaart uit de Rode tent in gedachten heb de stoute schoenen aangetrokken en ben een paar keer mee gaan spelen. Al trommelend voelde ik de adrenaline door mijn lijf gaan…, beelden kwamen voorbij. Ik merkte dat ik steeds fanatieker ging slaan en voelde dat mijn gezichtsuitdrukkingen steeds veranderden. Wat een expressie en wat een heerlijk gevoel!!! Ja …, toen wist ik het zeker:.., ik wilde Djembe leren spelen! Al trommelend je gedachten voorbij laten gaan en als het even nodig is er flink op los meppen met alle gezichtsuitdrukkingen en grimassen die daarbij horen.

Djembe les

Eenmaal weer thuis ben ik snel op zoek gegaan naar een Djembe leraar. Ik heb er één gevonden en inmiddels trommel ik in een Djembé klasje er alweer ruim 2,5 jaar naar hartelust op los. Een muzikaal wonder ben ik nog steeds niet, maar dat vind ik van ondergeschikt belang. Plezier en ontspanning is voor mij belangrijker. Na een uurtje trommelen ga ik weer ontspannen naar huis. Ik heb de nodige frustratie en boosheid die betrekking hebben op mijn misbruikverleden, grotendeels van mij af kunnen slaan. Beelden, boosheid, verdriet en frustratie..,het zal nooit helemaal verdwijnen, maar mede door het trommelen is dit alles kleiner dan ooit geworden en is er meer rust en ruimte in mijn hoofd gekomen.
Nu
Inmiddels komt het nog maar weinig voor dat ik al trommelend “los” ga tijdens de lessen door beelden of gevoelens. Het is blijkbaar niet meer nodig. Het is voor mij ook geen hoofdzaak meer. Maar zodra ik een nieuw ritme onder de knie heb, ga ik harder slaan en krijg daar energie van. Ik geniet nu van het trommelen op zich en na een uurtje les ga ik ontspannen naar huis.

Conclusie

Mijn ervaring is dat muziek maken, op wat voor manier ook, energie geeft, ontspant en helend kan werken. Als muzikant zal ik niet meer ontdekt worden, maar ach…, die zijn er al genoeg.

Ellen

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights