fbpx

Je eigen leven leiden is ook de regie erover nemen. Dat gaat soms vanzelf en andere keren is het een stuk lastiger. Keuze’s maken die bij jou passen kunnen je helpen om de regie te hebben en houden. Hoe kies je jouw mensen om je heen uit? Welke relatie’s heb jij? Van wie wordt je blij en van wie helemaal niet? Wie geeft en wie neemt je energie? In NLP is er een methodiek, het ABCD model, die daar bij kan helpen. Nikita Heller is NLP trainer bij VakantieAnders en heeft er dit onderstaande blog over geschreven.

In de N²LP cursus in de vakantieweken hebben we het gehad over de spelers in je leven.
n deze blog vertel ik kort wat we behandeld hebben. Er schuilt nog een hele wereld achter, maar dit is een basis waar je al zeker verschil mee kan maken in je eigen leven.

Relaties is een gevoelig thema

We gaan hier met respect en vertrouwen mee om. Het thema is ook interessant en de moeite waard om naar te kijken. Het verklaard wellicht je vermoeidheid, uitstelgedrag, onzekerheid of angsten.
Ga je hiermee aan de slag, houd je dan aan drie vuistregels:
* Ik heb geen oordeel of aannames.
* Dit model gaat over de invloed die de mensen hebben op jóu. Het gaat niet over de mensen zelf.
* Ik werk aan mijn eigen vermogen om mijn energie te behouden en een gelukkig leven te creëren. Misschien wist je dit al, maar heb je er nog niet zo direct bij stil gestaan.

Een stap dichter naar jezelf

De bewustwording van je omgeving is een stap dichter naar jezelf.
De achterliggende overtuigingen achter dit model zijn:
* De mensen in je omgeving hebben invloed op jouw persoonlijke ontwikkeling.
* De kwaliteit van een gelukkig leven loopt synchroon met de kwaliteit van je relaties.
* Jij bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je de meeste tijd, energie en aandacht aan besteed.

Het ABCD model

We hebben onze relaties bekeken aan de hand van een model.
Het ABCD-model. Daarmee classificeren we onze relaties aan de hand van de invloed die ze op ons hebben, op dit moment.
A- speler: Deze speler heeft een consistent ondersteunende invloed op jou. Hij/zij ziet jouw potentie en ziet jou niets liever dan gelukkig, vol zelfvertrouwen en in je kracht.
B- speler: Deze spelers zijn neutraal. Bijvoorbeeld je collega of buren. Het grootste deel van je spelers zijn B-spelers. Deze hebben weinig invloed op jouw leven.
C-speler: Deze speler heeft een kanttekening. Hij/zij is heel goed in iets, denk aan: expressief zijn, zeer intelligent of een talent. Je kijkt als het ware tegen diegene op. Echter kan hij/zij jou van jouw pad af halen, door bijvoorbeeld dingen te doen, die niet in lijn zijn met je kernwaarden. Door je bijvoorbeeld over te halen over je eigen grenzen te gaan.
D- speler: Deze speler maakt je moe; brand je op. Deze speler vraagt veel energie en is negatief geladen.
Afhankelijk van de situatie valt de speler in een bepaalde categorie. Je zus kan bijvoorbeeld een A-speler zijn als het neerkomt op je carrière, maar een D-speler zijn als het gaat om je gezondheid.

Waar ligt jouw focus?

Niet al je relaties kun je kiezen; van je familie en werk bijvoorbeeld. Maar je kan wel beslissen op welke relaties je op focust. Waar je tijd, energie en aandacht aan besteed. Wil je ook jouw relaties onder de loep nemen? Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
* Wie zijn de vijf mensen waar ik de meeste tijd, energie en aandacht aan besteed?
* Wat voor invloed hebben deze mensen op mij?
* Zou ik mijn tijd, energie en aandacht anders kunnen inrichten, zodat de kwaliteit van je leven verbeterd?

Wie zijn jouw A spelers?

Bedenk voor jezelf wie jouw A – spelers zijn in je leven. Besteed meer tijd, energie en aandacht aan die relaties. Mocht je nog geen A – spelers hebben, is het een mooi moment om te beginnen met het maken van nieuwe contacten.
Tot slot: Wat voor speler ben jij in het leven van de ander? Jij bent eigenaar van je leven. Jij beslist met wie je bent. Jij hebt de mogelijkheid alles uit dit leven te halen.

Succes!
Nikita

Ook eens meer weten over NLP?
Nikita geeft ook NLP workshops bij het OudenNieuwFestival van 30 december 2019 – 1 januari 2020.

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights