fbpx

De magie van de 4 windrichtingen dansmeditatie

Het is zondagochtend en met 8 vrouwen zijn we dit weekend bij elkaar. We dansen de 4 windrichtingen meditatie. De muziek staat luid en geeft het tempo van de bewegingen aan. Door aandachtig gebruik van onze ademhaling gaan we meer ‘naar binnen’.  We dansen met dank naar het noorden voor lucht, naar het oosten voor vuur, naar het zuiden voor water en het westen voor aarde. De eenvoudige passen steeds herhalend geeft een aangename cadans. De een begint te gapen, de ander rekt zich wat verder uit en allemaal zijn we gericht op onszelf.

Geeft energie en saamhorigheid

Om de 4 windrichtingen meditatie in mijn eentje te doen vind ik soms wat saai. In een groep voel ik me gedragen. Het samen doen, tegelijkertijd dezelfde bewegingen maken, geeft een energie waarin ik als vanzelf door ga tot de muziek stopt. Heel fijn! Soms even uit het ritme, dat is geen probleem, ik pak het weer op als ik de anderen en de muziek volg.

Ik ben het middelpunt van mijn leven

Hierna volgt de ‘center – dervish dance’, de vijfde dans uit de reeks. Ik draai rondjes om mijn eigen as, om mezelf. Het is het element ether, op jezelf gericht. Kijkend in de handpalm van mijn uitgestrekte arm voor me, alsof het een spiegel is. In een afwisselend tempo voelen dat mijn wereld om mij draait. Ik ervaar dat ik het middelpunt ben van mijn leven. En dat ik zelf bepaal hoe ik omga met alles wat er gebeurt. Dat ik mijn eigen houding kan en moet kiezen in elke situatie. Dat ik letterlijk mijn eigen tempo bepaal, ook in deze dans. Soms snel en soms langzamer. En daarin variëren, telkens opnieuw mijn eigen tempo kiezen. Wat een heerlijk gevoel!  De duur van deze vijfde dans is, net als de andere dans, 7 minuten. Ik kan hierna nog wel 7 minuten  doorgaan. Bij het zesde deel liggen we op ons matje uit te rusten, na te voelen en waar te nemen wat er is. Het voelt als een wijze zondagochtend les, heerlijk.

Er ontstaat iets magisch

Toen ik de massage opleiding volgde, maakte ik kennis met de 4 windrichtingen meditatie. Ik vond het meteen heel bijzonder om te ervaren wat er gebeurt om met een groep deze bijna monotone bewegingen te maken. Er ontstaat iets magisch door rustig aan op het gemak deze meditatieve dans in concentratie uit te voeren.

Inmiddels heb ik deze meditatie al vaak met groepen gedaan: tijdens de zomervakanties bij Vakantie Anders in de Ardennen, de massageweekenden of op nieuwjaarsochtend om rustig aan het nieuwe jaar te beginnen. Ben jij nieuwsgierig naar deze dansmeditatie? Neem dan contact met mij op om te bespreken welke gelegenheid bij jou past.

 

 

 

Verified by MonsterInsights