fbpx

Wat me heel lang heeft verbaasd, is het feit dat sommige mensen zich zo durven laten gaan tijdens het beoefenen van hun passie. Ik heb het dan met name over muziek, dans en zang.  Ongegeneerd zijn ze bezig met creëren. De focus geheel gericht op wat er zich op dat moment afspeelt in hun binnenste en naar buiten wil komen. Lak aan alle mensen aanwezig.

Je gevoel uiten deed je gewoon niet

Als iemand -die in het verleden alleen maar in haar hoofd zat- bracht dit tegenstrijdige gevoelens met zich mee. Aan de ene kant voelde ik de puurheid van wat ik aanschouwde en een verlangen om daar deel van uit te mogen maken. Een verlangen om me ook zo te kunnen uiten. Aan de andere kant had ik bijna een plaatsvervangende schaamte omdat het voor mij ook wel heel ‘naakt’ voelde. Emotie en gevoel uiten deed je gewoon niet en zeker niet ‘en public’.

Ik voelde me vrij

Tijdens oud en nieuw bij ‘Vakantie Anders’ afgelopen jaar, besloot ik om mee te doen met de workshop Biodanza. Om eens te kijken in hoeverre ik de controle los durfde te laten in een groep. Ik had er wel eens van gehoord maar geen idee wat het precies inhield. En hoe moeilijk kan een ‘beetje bewegen’ op muziek nu eenmaal zijn? Wat er met me tijdens de workshop gebeurde was een heerlijke verrassing Ik kwam in een enorme flow terecht. Ik voelde me vrij, blij en het gevoel dat ik zo vol leven was. Aanwezig in mijn lijf.

Dans van het leven

Biodanza betekent letterlijk: Dans van het leven. Een workshop wordt ook wel ‘Vivencia’ genoemd. Wat ‘beleving betekent’, oftewel een bewuste ervaring van het moment in het hier en nu. Biodanza wordt beoefend in een groepsvorm. Het heeft niks te maken met het aanleren van passen maar is een vorm -om uit te drukken wat er in je leeft- door middel van dans. Er is geen goed of slecht en geen mooi of lelijk.Aan de hand van opdrachten dans je door de Vivencia heen. Opdrachten die je geheel naar eigen gevoel mag uitvoeren. Waardoor iedere dans een ervaring op zich is.

Je raakt thema’s van het leven

Door de muziek, de beweging en de ontmoeting met de ander in de dans raak je allerlei thema’s aan van het leven. Je danst samen met de groep, met zijn tweeën, in kleine groepjes of alleen. Dit wisselt tijdens de Vivencia steeds. Door steeds weer met anderen te dansen ga je ook steeds beter het verschil in energie voelen bij mensen in de groep. De een is van nature meer volgzaam en geeft de leiding aan jou, de ander is dominanter en wil dat jij volgt in zijn dans. De ene persoon is introvert en voorzichtig in zijn dans en de ander juist heel uitbundig. Daartussenin zitten nog legio andere mogelijkheden.Ieder mens is uniek. Het mag er allemaal zijn.

Biodanza vertelt zoveel

Het is mooi om te kunnen reflecteren hoe jij je beweegt in al deze verschillenden uitingsvormen in de dans. Hoe jij beweegt in de groep. Hoe jij zelf uiting durft te geven aan alles wat je voelt. Durf je blijdschap te voelen en dit te uiten. Durf jij verdriet te voelen en dit te laten zien. Voel jij je krachtig of juist heel klein. Voel je dat je een leider bent of juist een volger. Dit en zoveel meer mag zich allemaal manifesteren in de dans. Biodanza vertelt zoveel. Bovenal is het gewoon heerlijk om te doen. Anderhalf uur in verbondenheid met jezelf en de groep.

Eindelijk ben ik de schaamte voorbij

Sinds een half jaar dans ik bijna iedere week. Een avond waar ik steeds weer in verbinding met mezelf kom. Ik hou van wat muziek met me doet.Ik hou van me schaamteloos te uiten in de dans. Ik hou van samen met mensen te creëren en te verbinden. Dit alles vind ik in Biodanza. In het begin was het zeker spannend. In de eerste les kreeg ik een vervelende opmerking over ‘mijn dans’ waardoor ik me heel onzeker voelde worden in de groep. Een groep die al langere tijd samen danste. Ondertussen ben ik dat stadium voorbij en onderdeel geworden van de groep. Ik durf me geheel te laten zien. Eindelijk ben ik mijn schaamte compleet voorbij. Biodanza brengt me terug bij mijn puurste gevoel.
Biodanza is zoveel meer dan een beetje bewegen.

Kom je ook biodanza ervaren in de zomerweken?

Arnie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verified by MonsterInsights