fbpx

Best groot  dat paard!

Met regelmaat zag ik de posts van Esther op facebook voorbijkomen. Over haar ontwikkelingen met paarden en coaching. Ze coacht mensen en het paard heeft een duidelijke ondersteunende rol daarbij. Haar enthousiasme was bijna voelbaar door het scherm heen! Ik vind het leuk om iemand die zo met haar passie bezig is te volgen. Uit ervaring weet ik dat coaching met paarden heel bijzonder is.

Bang

De 1e sessie die ik  waar ik verschillende jaren geleden aan mee deed, staat nog vers in mijn geheugen. Ik was eigenlijk een beetje bang voor het paard. Bij het binnenstappen van de ring voelde ik de aarzeling in mezelf en het paard keek van een afstandje naar mij. Samen met Ferdinand Aukes, de begeleider van de sessie, liep ik rustig door de ‘bak’. Het paard volgde ons vanaf een afstand en maakte de afstand tussen ons langzaamaan steeds een beetje kleiner. Ik zag het gebeuren, en was enorm op mijn hoede. Het paard kwam toch dichterbij totdat we even later heel dicht bij elkaar stonden. Best een groot paard, en ook hele mooie ogen!
De spanning ebt wat weg en onder aanmoediging van Ferdinand durfde ik heel voorzichtig het paard over het hoofd te aaien…. Op dat moment viel ineens alle angst van me af! Alsof ik dikke vrienden was met het paard, heel apart! En het voelde als een overwinning, ik stond paf van mezelf en kon er zelfs van genieten. Even later vond ik het wel genoeg en op hetzelfde moment dat ik dat uitsprak tegen Ferdinand draaide het paard zich om en liep rustig weg.
Met het inzicht dat ik (soms) bang ben voor iets wat in werkelijkheid veel minder eng is dan het vooraf lijkt, ging ik weer de ring uit.

Leiderschap

Meteen erachteraan was er de volgende sessie. Bij zijn leiderschapsvraag moest Udo het paard aan een teugel meenemen met rondes in de bak lopen, Udo moest aangeven welke kant het paard op moest gaan lopen, het paard leiden. Krachtig pakte Udo de teugel beet en enthousiast begon hij eraan te trekken om te sturen. Maar het paard bleef stil staan, geen beweging in te krijgen. Het paard keek zelfs de andere kant op en draaide zich een beetje weg van Udo. Phoe…best lastig om te zien want Udo wilde zo graag. Hij liep wat dichter naar het paard toe en probeerde het nog een keer. Maar het paard draaide zich nu echt met zijn achterste naar Udo toe, niet van plan te bewegen. Hoe harder Udo het probeerde, hoe minder beweging bij het paard.
Udo werd beetje radeloos, hij wilde het zo graag goed doen en laten zien wat hij kan. Uit een soort machteloosheid liep Udo wat weg van het paard en draaide zich naar Ferdinand toe. Terwijl Udo een paar passen zette liet hij ook de teugel een beetje vieren en lag deze wat losser in zijn hand. Het paard voelde dat het minder strak zat en keek om. Dat zag Udo niet en hij liep door, nog iets verder weg van het paard. En…..het paard liep mee…kwam dichterbij en volgde Udo.  Het publiek zag het en slaakte een vreugdekreet. Udo hoorde het en keek om. Hij zag het paard dichter bijkomen en kreeg een hele grote glimlach op zijn gezicht. En Udo bleef langzaam doorlopen, het paard volgde hem! Udo versnelde zijn pas en het paard ook en bleef volgen. Een prachtig schouwspel ontstond, het plezier van Udo en het paard straalde eraf! Ze renden samen nog een paar rondjes door de bak en toe was het genoeg, Udo en het paard liepen naar elkaar toe en Udo gaf het paard een lieve aai en knuffel. Prachtig! Udo heeft in deze sessie geleerd dat hij zijn mensen ruimte moet geven om hem als leider te kunnen volgen.

Er volgden meer sessies waarin een conflict, geduld en doorzettingsvermogen  werden ‘behandeld’. Het één was nog wonderlijker dan het andere. Heel erg fraai wat er allemaal gebeurde in de ring bij het paard. Hoe confronterend en hoe verhelderend was het! Heel erg mooi.
We gingen allemaal met verfrissende inzichten naar huis. Het was een hele mooie middag in een VakantieAnders week. Ik denk nog vaak aan dat grote paard als ik nu, jaren later weer voor een moeilijke situatie sta.

Een week bij VakantieAnders

Ik heb Esther opgezocht en inmiddels hebben we afgesproken dat ze deze zomer een week naar VakantieAnders komt. En coaching met paard sessies gaat begeleiden.  Esther gaat niet mee in de ring, en als deelnemer kun je kiezen, je kunt ook op afstand contact maken met het paard. Wie niet durft, hoeft niet heel dicht bij het paard te komen, het mag wel!
Ik kijk ernaar uit! En ik daag iedereen uit om het ook eens te doen, het levert je absoluut iets op! En ook een bijzondere middag die je misschien net als ik, nog lang in je geheugen houdt!

Verified by MonsterInsights