fbpx

Voor veel mensen is de vakantie het uitgelezen moment om quality time door te brengen met het gezin. Als alleenstaande ouder kan je erg opzien tegen een zomervakantie zonder partner maar met kinderen. Misschien weet je niet hoe je het voor elkaar kan krijgen. Krijg je de kriebels als je denkt aan alles wat je daarvoor moet organiseren. Terwijl de vakantie juist ook voor de alleenstaande ouder de perfecte tijd is om op een leuke manier met je kind of kinderen bezig te zijn. Je moet alleen weten hoe.

Tip 1; Betrek je kind bij je plannen

Als je als alleenstaande ouder gaat reizen, wil je zeker weten dat je kind het ook een leuke vakantie gaat vinden. Door je kind te betrekken bij het tot stand komen van de plannen, krijg je inzicht in de wensen van je kind. Misschien denk jij wel dat je kind naar zee wil, terwijl je hij of zij liever gaat kanovaren op een rivier. Of denk jij samen met de auto door Frankrijk te trekken, maar wil je tiener twee weken op dezelfde plaats doorbrengen. Door elkaars wensen te respecteren, ontstaat de beste vakantie voor jullie samen.

Tip 2; Zoek de juiste mensen

Misschien voel je je ongemakkelijk als alleenstaande ouder op vakantie tussen twee oudergezinnen. Dan kan het een oplossing zijn om specifiek op zoek te gaan naar een vakantieadres waar meerdere alleenstaande oudergezinnen komen. Er zijn voldoende mogelijkheden om dit soort alleenstaande ouder reizen te vinden, denk aan internet of een reisbureau. Misschien heb je familie, of andere alleenstaande ouders in je omgeving waarmee je op vakantie zou kunnen gaan. Door mensen te zoeken in gelijkwaardige situaties, heb je ten eerste een volwassen gesprekspartner en ten tweede iemand die even op je kind kan letten als jij snel even wil douchen. Bij de community van VakantieAnders zijn er altijd voldoende mensen die een oogje in het zeil kunnen houden.

Vakantie alleenstaande ouder

Tip 3; Betaal de juiste prijs

Het komt regelmatig voor dat reisorganisaties hun vakanties aanbieden op basis van twee volwassenen. Kom je als alleenstaande ouder vakantie vieren, dan kan dezelfde vakantie opeens meer kosten. Je mag je kind namelijk niet als volwassene opgeven. Je betaalt dus enerzijds voor een volwassene die niet aanwezig is en anderzijds betaal je een extra bedrag voor je kind. Gelukkig kun je hier goede alternatieven voor vinden, je moet er alleen wel actief naar op zoek gaan. Je kunt natuurlijk altijd een huisje huren waarbij je een totaalprijs betaalt voor de periode, in plaats van een prijs per persoon. VakantieAnders werkt met tarieven per persoon, of met een ouder-kind arrangement, zodat je nooit teveel betaalt.

Tip 4; Ga op zoek naar een accommodatie met activiteiten

Veel alleenstaande ouder reizen bieden accommodaties met voldoende mogelijkheden voor de kinderen om zich te vermaken onder toezicht. Denk aan een volledige verzorgde groepsexcursie naar een stad in de omgeving. Het kan bovendien als alleenstaande ouder prettig zijn als de kinderen even wat tijd doorbrengen onder de hoede van het plaatselijke animatieteam. Daardoor heb je ook even wat tijd voor jezelf. VakantieAnders heeft een speciaal kinderprogramma om alleenstaande ouders die broodnodige rust te geven. Deze gestolen uurtjes kun je zelf invullen met ontspannende workshops, zoals yoga, meditatie, massages of creatieve lessen.

Tip 5; Ga kamperen

Natuurlijk staat het je vrij om de vakantie te kiezen die bij je past. Wil jij met het vliegtuig naar een all inclusive hotel met 100% zonkans, dan moet je dat doen. Het is echter onze ervaring dat kinderen (en volwassenen eigenlijk ook) gemakkelijker nieuwe contacten maken op een camping. En die vriendjes zijn super belangrijk voor een positieve vakantie ervaring. Waarschijnlijk herinner jij je de vakanties waar je veel vrienden maakte het best. Met de lokroep van avontuur op 5 meter voor je tent, komen de nieuwe vrienden van je kind(eren) vanzelf.

Houd je niet van de eenvoud van een camping of beschik je niet de juiste spullen? Tegenwoordig kun je op veel campings stacaravans, yurts, pipowagens, tipi’s of kant en klare bungalowtenten huren. Je krijgt de gezelligheid van een camping, met het gemak van een huisje of hotel.

Vakantie ouder en kind- creatief bezig zijn

Tip 6; Zorg voor documentatie

Deze tip lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Helaas komt het maar al te vaak voor dat kinderen door een van de ouders meegenomen worden naar een ander land, zonder wederzijdse toestemming. Douanebeambten controleren steeds strenger op deze vorm van kidnapping. Zorg er daarom altijd voor dat je bewijs kan overleggen dat je daadwerkelijk de ouder bent van de kinderen die je bij je hebt én dat je toestemming hebt om ze mee te nemen over de grens.

Alleenstaande ouder en kind reizen

Bij Vakantie Anders realiseren we hoe belangrijk een vakantie kan zijn, ook voor de alleenstaande ouder die van reizen houdt. Met het Ouder en Kind Quality arrangement geven we alleenstaande ouders en hun kinderen de kans om het onderlinge contact te verdiepen. Het tweede pluspunt van dit arrangement is dat je gemakkelijk andere mensen ontmoet, die in eenzelfde situatie zitten. Dat schept een band, waardoor nieuwe vriendschappen snel gemaakt zijn.

Daag elkaar uit en doe jullie Vakantie ook Anders!

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights