fbpx

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt of hij of zij gelukkig is, krijg je vaak een beetje een vaag antwoord. Nederlanders zijn niet extreem ongelukkig, maar staan daarentegen ook niet te springen van levensvreugde. Het merendeel van de mensen in onze omgeving leeft een beetje in de veilige middenmoot. Jammer, want je hebt maar één leven, dus moet je eruit halen wat erin zit. Dat kun je alleen maar zelf doen. Persoonlijke groei is hiervoor heel belangrijk. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld sterker in je schoenen komt te staan? Begin in ieder geval met het lezen van deze tips. Een kleine moeite, toch?

Tip 1; zie jezelf niet als redder van de mensheid

Leef in het moment, maak je geen zorgen over gisteren of volgende week. Een van de belangrijkste lessen die je tijdens je leven leert, is dat je niet alle problemen van de wereld voor je rekening hoeft te nemen. Je bént niet de redder van de wereld. Je bent ook niet verantwoordelijk voor het welzijn van je stad en zélfs niet van je hele familie. Geef jezelf de vrijheid en de rust om bepaalde zaken naast je neer te leggen. Dit zijn inzichten die bijvoorbeeld tijdens Mindfulness of Yoga aan bod komen. Je vraagt je misschien af wat dat met zelfontwikkeling en persoonlijke groei te maken heeft. De tijd die je normaal gebruikt om de wereldproblematiek op te overdenken, kun je nu inzetten voor zaken die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Accepteer dat je bent wie je bent en dat je het niet altijd voor het zeggen hebt.

Dat betekent niet dat je de boel de boel moet laten. Natuurlijk staat het je vrij om jezelf te leren kennen en aan jezelf te werken. Doe dat echter alleen op de vlakken die jij op dat moment voor jouw persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt, of gewoon voor je plezier. Laat je door anderen hierin niet beïnvloeden. Heb vertrouwen in je eigen beoordelingsvermogen en capaciteiten. Blijf boven alles authentiek.

Persoonlijke groei - yoga

Tip 2; steek je handen uit de mouwen

Je leven wordt een stuk rustiger en eenvoudiger als je minder dingen uitstelt. Mensen zijn geneigd om vervelende dingen voor ‘morgen’ te laten liggen. Of voor de dag daarna, of misschien voor volgende week. Daardoor wordt de geestelijke barrière om de rottige of saaie zaken écht aan te pakken steeds hoger. Met een beetje discipline in plaats van uitstelgedrag, bijt je meteen door de zure appel heen. Je houdt zeeën van tijd over voor de activiteiten die je wel leuk vindt om te doen. Je bent zelf voor 100% verantwoordelijk voor de invulling van je leven en dus ook voor het tijdstip en de manier waarop je minder leuke dingen aanpakt.

Belangrijk hierbij is wel dat je een goede balans houdt tussen activiteit en rust. Teveel actie kan leiden tot overbelasting of zelfs tot een burn-out. Geef je lichaam en je geest op tijd een moment van rust. Volg een workshop schilderen, of trek op een paard lekker de natuur in.

Tip 3; houd je lijf gezond

Persoonlijke groei gaat hand in hand met een goede gezondheid. Bij VakantieAnders doen we er dus ook van alles aan om je lichaam ook gezond te houden. Wandelen, gezonde maaltijden, een goede nachtrust. Als je goed voor je lijf zorgt, krijg je meer energie. Je voelt je lekker in je vel en kunt de wereld aan. Ook als je een chronische aandoening hebt, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Als je je lijf en de gebreken respecteert, blijft je gezondheid stabieler en kun je op je eigen manier zoveel mogelijk uit het leven halen. Een meditatietraining of Healing TAO is een prachtige methode om innerlijke krachten aan te boren en jezelf te blijven ontwikkelen.

Tip 4; leer van anderen

Mensen zijn kuddedieren. Bewust of onbewust krijg je energie van mensen. Je leert van anderen. Je kopieert gedrag, of je het nu wil of niet. Want waarom zou je zelf het wiel uitvinden, terwijl een ander dat al voor je gedaan heeft? Het is super handig dat je anderen om advies of hulp kunt vragen. Voor je persoonlijke groei is het van belang dat je (beter) leert om te gaan met mensen. Als je mensen gemakkelijk kunt ‘lezen’, gepaster kunt reageren op het gedrag van mensen en jezelf durft te laten zien zoals je echt bent, dan kun je spreken van een goede basis voor zelfontwikkeling. Een workshop Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is hier een uitermate geschikt werktuig voor. Met NLP leer je bijvoorbeeld doelmatiger te denken, maar ook effectiever te communiceren.

Je moet jezelf hiervoor echter wel van haver tot gort kennen. Je moet weten wat jouw waarden en normen zijn, welke grenzen je stelt, welke doelen je hebt voor je leven en wat je hoopt bij te dragen aan de maatschappij door jouw bestaan. Accepteer wie je bent, met al je valkuilen en kwaliteiten. Pas dan kun je je richten op zelfontwikkeling. Wil jij jezelf ook leren kennen? VakantieAnders doet het anders. Wij bieden je tijdens je ontspannen vakantie verschillende workshops aan waarin bijvoorbeeld het inzicht in jezelf en het verdiepen van je relaties centraal staat. Numerologie en de workshop Familieopstellingen kunnen hier een leuke eerste stap bij zijn.

Tip 5; persoonlijke groei door doelen te stellen

Zelfontwikkeling is een stuk gemakkelijker te realiseren als je jezelf doelen stelt. Of je nu dagelijkse of jaarlijkse doelen stelt, het feit dat je ze hebt genoteerd, zorgt ervoor dat je ze niet meer kunt negeren. Je kunt er met ministapjes naar toe werken, waardoor je elke dag weer wat leert. Zie het als een soort bucketlist voor persoonlijke groei.

Wil jij ook jezelf beter leren kennen in een ontspannen vakantie setting? VakantieAnders noemt zich niet voor niets ‘anders’. Wij geven je niet alleen dat heerlijke vakantie gevoel, maar geven je ook de kans om allerlei leuke sessies te volgen. Alleen of met een groep, je komt er hoe dan ook sterker uit.

Bonustip

Geef jezelf dagelijks ruimte voor even helemaal niets. Het is heerlijk om even voor je uit te mijmeren, losjes te fantaseren over je ideeën en helemaal niets te hoeven doen. Probeer het zelf maar.

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights